Telefon IMEI Ücreti, Sorgulama, Öğrenme ve Değiştirme 2023

Telefon IMEI ücretleri, sorgulama (öğrenme), atma ve değiştirme cep telefonu kullanan herkesin bilmesi ve uygulaması gereken zorunlu bir işlemdir. Sahip olduğunuz telefonun yasal yollarla mı ülkeye geldiği, yoksa gayri resmi yollarla ülkemize giriş yapıp illegal bir satış politikası kapsamında sizin elinize mi geçtiğini bilmeniz oldukça önemli.

Çünkü ülkemizdeki aşırı KDV ve ÖTV oranları bu sektörde kayıt dışı faaliyetleri oldukça fazlalaştırdı. Sektör kapsamında yurt dışından kaçak yollarla ülkemize getirilen elektronik cihazlar, resmi giriş yapanlardan daha ucuz bir şekilde satılıp yüksek kâr marjı elde edilmektedir.

Bu cihazları satın almanız bir süre sonra birden kapanıp, tekrar kullanılamaz duruma gelmesine neden olabilir. Bu ve benzer sorunları yaşamamak için telefonunuzu mümkünse almadan önce ya da alır almaz IMEI numarasını kontrol etmeniz gereklidir. Peki nedir bu IMEI numarası, Cep Telefonu IMEI Sorgulama Nasıl Yapılır ve nereden kontrol edilir? 

IMEI Nedir?

IMEI İngilizce açılımı International Mobile Equipment Identity olan ve dilimize Uluslararası Mobil Cihaz Kodu olarak geçen cihaza 15 haneli elektronik numaradır. Bir nevi onların kimlik kartı gibi de düşünebilirsiniz. Her cihazın IMEI numarası farklı olmak zorundadır. Bizler için T.C kimlik numarası ne demekse cihazlar içinde IMEI numarası aynı anlamı taşır.

Cihazın satışı, kaybı ya da çalınması gibi durumlarda direkt olarak bu numara üzerinden işlem yapılmaktadır. Çalıntı bir cihazı satın alırsanız kanuni olarak suçlu duruma düşerseniz.

Cep Telefonu IMEI Ücreti 2023

Fiyatlar 2020 yılında 1.838₺ olan cep telefonları için IMEI ücreti; BTK 1 Ocak 2023 yılından sonra yurt dışından cep telefonu getirip, kayıt ettirmek isteyenler 2.170₺ ödeme yapmaları gereklidir.

BTK 2023 yılı için Cep Telefonu IMEI Kayıt Harcı ya da diğer bir tabirler Pasaport üzerine Telefon Kayıt Harcına yönelik yapmış olduğu duyuru sonucunda, yurtdışından getirilen cep telefonlarının oranını azaltmak için 2023 yılında cihaz başına tahsil edilecek ücretin 1.1.2023 tarihi itibariyle fiyat artışı olduğu açıklanmıştır. Peki kayıt ettirmezseniz ne olur?

Yurtdışından gelip ülkemizde tatil yapmak isteyen turistlere yönelik alınan bir karar var, siz de bu kapsamında cihazınızı getirdikten sonra 120 gün süreyle kullanabilirsiniz. Bu karara göre turistlerin ülkemize giriş yaptıklarında sorun yaşamamasına yönelik 4 ay süreyle kullanım hakkı tanıyor. Alınan karar kapsamında Yılbaşından itibaren süre sıfırlanarak cep telefonlarına 120 gün kullanım hakkı tanılıyor.

Burada en dikkat etmeniz gereken konu, kayıt yaptırmak gibi düşünceniz varsa 120 günlük sürenin son gününde bile olsa kayıt başvurusunu yapmanız gerekliliği. Eğer 120 gün süre dolduktan sonra başvuru yaparsanız, girişiminiz sonuçsuz kalacaktır. Bu sorunu aşabilmek için tekrar yurt dışına çıkış yapıp ülkemize giriş yaptıktan sonra tekrar tanımlanacak 120 günlük süreyi aşmadan başvuru yapabilirsiniz.

 Ayrıca gün dışında aşağıdaki süreçler hakkında da bilginizin olması sizin faydanıza olacaktır;

  • Pasaport kaydı yapılacak cep telefonları yalnızca Pasaport Sahibi kişinin TC Kimlik Numarasıyla açtırdığı sim kartta kullanılıyor. Yani cihazı başka bir arkadaşınıza satmaya kalkarsanız hattınızla birlikte devretmeniz gerekir. Aksi durumda telefonu alan kişi kullanamayacaktır.
  • Bir pasaportun üstüne 2 yıl boyunca yalnızca 1 cihaz kaydedebilirsiniz. 2. Telefon kayıt talebiniz olumsuz sonuçlanır.
  • IMEI numarasının kayıt İşlemini yaparken oldukça dikkatli olmalısınız. Yanlışlıkla yazacağınız farklı bir IMEI numarası hem kaydın hem de hakkınızın boşa çıkacağı sonucunu doğurur.
  • Ayrıca her ne kadar IMEI numarasını doğru tutsanız da onu gizli bir şekilde kullanmaya mutlaka özen gösterin.

Cep Telefonu IMEI Sorgulama Nasıl Yapılır?

Eğer cep telefonunuzu sıfır almışsanız gerek kutunun üzerinde gerekse de faturada bu kod yasal olarak bulunmak zorunda. Fakat cihazınızı 2. el satın almışsanız ya da faturasını ve satış kutusunu bulamıyorsanız bu işlemi cihaz üzerinden kontrol edebileceğiniz farklı yöntemler de mevcuttur; 

IMEI Sorgulama Kodu ile Öğrenme

IMEI Sorgulama Kodu bütün telefonlarda *#06# şeklinde tanımlanmıştır. Eski yeni tüm telefonlarda IME kodunuza bu şekilde erişebilirsiniz. Bazı cihazlarda kodu yazınca IMEI numarası karşınıza otomatik bir şekilde gelse de bazı cihazlarda kodu yazdıktan sonra YES tuşuna basmanız gerekebilir. Eğer tuş sorunu yaşıyorsanız ve bu yöntemle koda erişim sağlayamadıysanız diğer yöntemlerimizi de kontrol edebilirsiniz.

Kodsuz IMEI Numarası Öğrenme Yöntemleri

Kodsuz IMEI numarası öğrenme yöntemleri cep telefonunda ekran ya da tuş arızası gibi farklı bir arıza olan ve en kolay yöntem olan kodla sorgulama yöntemini kullanamayan kişiler tarafınca ağırlıklı olarak yapılıyor. Kod dışında aşağıdaki yöntemlerle de IMEI numarasını öğrenebilirsiniz;

Ayarlar bölümüne gidip IMEI numarasını bulun: Telefonunuzda “Ayarlar” bölümüne girerek arama bölümüne IMEI yazıp ve karşınıza gelen seçeneklere göz atın ya da Ayarlar> Telefon Hakkında sekmesine giderek cihazın IMEI numarasını öğrenebilirsiniz.

Cihaz Üzerinde IMEI numarasını bulun: Cihaz üzerindeki farklı alanlarda da IMEI numarası karşımıza çıkıyor. Özellikle eski nesil telefonlarda cihazın arka kısmı ve bataryanın altı bu numaranın en yoğun bir şekilde konumlandırıldığı alan. Yeni cihazlarda yalın bir görünüm istenilmesi ve bataryanın sökülememesi gibi farklı istekler nedeniyle IMEI numarasını Sim kartı kaktığınız yuvanın hemen alt kısmına yazıyorlar.

Eğer artık IMEI numaramıza erişim sağlayabilmişsek e-Devlet üzerinden kontrolümüzü yapabiliriz.

e-Devlet IMEI Sorgulama Nasıl Yapılır?

e-Devlet üzerinde bulunan BTK IMEI sorgulama sistemi; IMEI doğrulama yönteminin yapılabildiği tek ve yetkili konumdur. Sorgulama yapabilmeniz için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra BTK IMEI sorgulama bölümünü açın. Sizden tek istediği yukarıda sıraladığımız yöntemlerle edinebileceğiniz IMEI kodunun sisteme girişi. 

Eğer sistem üzerinden aramayım derseniz de direkt olarak https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama linke tıklayarak IMEI kodunu kontrol edebilirsiniz. Yaptığınız sorgulamanın ardından aşağıdaki bilgilere erişeceksiniz;

  • Cihazınızın IMEI numarası
  • IMEI kayıt durumu (Kayıtlı değilse sorun büyük demektir)
  • Eğer kayıtlıysa hangi yöntemlerle kaydının yapıldığı – Distribütör Firma, ithalat vs vs.
  • Sorgulamanın yapıldığı tarih
  • Sorgulama yaptığınız cihaza ait marka ve model bilgileri karşınıza çıkar.

 Bu aşamada karşınıza çıkabilecek “Kaydı yok” ya da “Kayıtsız” ibarelerinde neler yapabileceklerinize değinelim.

IMEI Sorgulama Kayıt Bulunamadı

IMEI Sorgulaması yaptığınızda karşınıza “Kayıt Bulunamadı” şeklinde bir ibare çıkabilir. Bu sonuç ağırlıklı olarak eski model telefonlarda karşımıza çıkıyor. Genelde eski model cihazların IMEI numarasını kaçak yöntemlerle ülkeye giriş yapan cihazlara aktardıkları için, sizin cihazınızın IMEI numarası pasifize edilmiş olabilir.

Bu durumu düzeltmeniz için tek yapmanız gereken eğer halen duruyorsa telefon faturanızla ilgili kuruma başvuru yaparak cihazın kendinize ait olduğunu doğrulatmanız. Eğer cep telefonunuz yurt dışından kendiniz resmi yollarla almış ve henüz kaydını yaptırmamışsanız da benzer bir ibareyle karşılaşabilirsiniz. Sorun yaşamamak için almış olduğunuz cihazın kaydını tamamlamanız gereklidir.

Telefon IMEI Numarasının Kaydı Nasıl Yapılır?

Yurt dışından almış olduğunuz telefonu ülkemizde kullanabilmek için resmi olarak kaydını yaptırmanız gereklidir. Telefonu yurt dışından getirip ülkemize giriş yaptıktan en geç 1 ay sonra pasaport numaranızı kullanarak IMEI kaydını yapabilirsiniz. Şunu da dip not olarak hatırlatalım ki böyle bir haktan 2 yılda bir kez faydalanabiliyorsunuz. Yani ne yazık ki her çıktığınızda bir cihaz getirme şansınız bulunmuyor.

Eğer 2 yıl içinde benzer bir işlem yapmamışsanız online Cep telefonun IMEI kaydı yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden Yurt dışından yurda gelirken getirilen cep telefonu kayıt sekmesinden kaydınızı yaptırabilirsiniz. Tabi, bunun için öncelikle vergisini yatırmanız gerekiyor.

IMEI Numarasının Gizliliği Neden Önemlidir?

IMEI numarasının gizliliği kendi güvenliğinizi için oldukça önemli. Numaranın iyi niyetli insanların eline geçmesi, soluğu savcılıkta alacağınız bir süreci beraberinde getirebilir. Biz her ne kadar cihazımızı resmi olarak kaydetsek de bu işlemi yapamayan kullanıcılar var. Yani art niyetli olup bu işe ticarete döken kitle. Bu kişiler elde ettikleri kayıtlı imei numaralarını, kendi getirdikleri telefonlara klonlayarak satış yapıyorlar.

Ya da çalınan 2. el bir telefonu çalıp IMEI numarasını değiştirme girişiminde bulunabilirler. Her türlü kanuni olarak başınıza iş açılır. Herhangi bir sorun yaşamamak adına mutlaka IMEI numaranızı gizlemeye özen gösterin. Özellikle almış olduğunuz telefon ikinci else bu ve dikkat etmeniz gereken daha birçok konu bulunuyor.

2. El Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

2. el telefonlar artan telefon fiyatları nedeniyle sürekli gelişen bir sektör. Fakat her bulduğunuz telefona da ucuzmuş diyerek sarılmayın. Hem maddi olarak zarara uğramamak hem de kanuni açıdan başınıza iş açmamak için 2. El cep telefonu alırken aşağıdaki hususlara mutlaka önem gösterin.

1- Eğer aldığınız telefon iPhone ise iCloud kilidinin bulundurmadığına dikkat edin. Eğer bu kilit aktifse almak istediğiniz telefon büyük bir ihtimal çalıntı, diğer bir ihtimalle de yurt dışından illegal yöntemlerle getirilmiş olabilir. 

2- Almak istediğiniz telefonu henüz almadan önce mutlaka IMEI numarasını kontrol edin. Üst kısımda bunun nasıl yapılabileceğini geniş bir şekilde açıkladık. Ayrıca ileride herhangi bir sorun yaşamamanız için cihazın faturasının alınması da sizin yararınıza olacak diğer bir argüman olarak kendini ön plana çıkartacaktır.

3- Eğer IMEI konusunda geçer not almışsa bu durumda cihaz performansını ölçümlemeniz gerekli. GeekBench ve AnTuTu bu işlem için en yaygın kullanılan sistemlerin başında yer alıyor. Yapacağınız bu testler yardımıyla cep telefonun kamera performansı, pil durumu ya da işletim sisteminin hızı gibi birçok donanım yapısı hakkında sizleri aydınlatabilir. 

4- Cihazın fiziki kontrollerini çok dikkatli yapmalısınız. Kenarlarda çizikler, darbeler onun hor kullanıldığının ve devamlı yere düştüğünün habercisidir. Darbe, elektronik cihazlarda en istenmedik durum. Şu an olmasa da ileriki dönemlerde sizlere ciddi masraflar çıkartabilir. Anlayacağınız kâr edeyim derken zarar edersiniz.

5- Kendi sim kartınızı mutlaka almak istediğiniz cep telefonuna takarak kontrol edin. Güvendiğiniz bir arkadaşınızı arayarak sesin gidiş kalitesini sorgulayın, keza sizde bu arada gelen sesin netliğini kontrol edebilirsiniz. Eğer görüşme sırasında cızırtı ya da yüksek oranda ses kaybı yaşıyorsanız bu ilerleyen dönemlerde sizlere büyük bir masraf kapısı olarak geri dönecektir.

6- Dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan birisi de cihazın ekranı. Fiziki olarak bir sorun görünmese de yaşanan ölü pixel problemi size sonradan dert çıkarabilir. Eğer kendinize bu konuda güvenemiyorsanız test uygulamalarından yardım isteye bilirsiniz. Böyle bir sorun varsa mutlaka ortaya çıkartacaktır. Ayrıca kameranın ekranını kontrol edebilmek için ön ve arka kameradan fotoğraflar çekebilir daha sonra galeriden inceleyerek herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

7- Parçaları değişmiş cep telefonlarından uzak durmaya çalışın. Üzerine hangi tür parçaların takıldığını bilemezsiniz. Garanti kapsamında yetkili servislerde yapılan değişimler sorun çıkartmasa da dışarıda merdiven altı yapılan işlemlerde büyük sorunlar çıkıyor. Ucuz ekran değişimlerinde temas hassasiyetinin azalması, mikrofon değişimlerinde cızırdamalar en yaygın görülen sorunlar. İçinin açılıp açılmadığını anlamak için cihaz etrafındaki vidalarda aylan izinin bulunup bulunmadığını kontrol edebilirsiniz. Ayrıca çerçevenin bileşke alanına bakın, tornavidayla ayırdıkları için o alanlarda iz kalabiliyor.

Telefon üzerinde olmasa da dikkat etmeniz gereken diğer bir husus telefonun fiyatı. Eğer rakam çok düşükse çalıntı olup hızlı bir şekilde elden çıkartılmak isteniyor olabilir. Ya da cihazda dönem dönem karşımıza çıkan bir arıza olabilir. Bu nedenle almandan önce iyice araştırma yapmalı ve mümkünse garantili bir telefon almaya özen göstermelisiniz.

IMEI Garanti Sorgulama Nasıl Yapılır?

IMEI garanti sorgulama işlemi almış olduğunuz cihaza göre farklılık gösterebiliyor. Bizler, en yaygın kullanılan cihazlara yönelik garanti sorgulamayı nasıl yapabileceğinizi anlatalım;

KVK Cihazlar IMEI Garanti Sorgulama

Cihaz farklılığı olmaksızın alacağınız cihazda KVK bandrolü varsa hiçbir sekmeyle uğraşmadan Cihazınızdan *#06# tuşlayarak kvk.com/Page/SafetyAndInvoice adresine IMEI numarasını yazarak, sorgula diyerek KVK garantisini kontrol edebilirsiniz.

iPhone IMEI Garanti Sorgulama

iPhone cihazların IMEI garanti sorgulama işlemi için cihazınızın IMEI numarasından ziyade SERİ NUMARASINI bilmeniz gerekiyor. Seri numarasına erişebilmek için; Ayarlar ➔ Genel ➔ Hakkında sekmesine gidiyoruz. Bu alanda bulunan “Seri Numarası” bizim sorgulama aşamasında kullanacağımız rakamlardır. Numaraya eriştikten sonra checkcoverage.apple.com/tr adresinden “Servis ve Destek Kapsamınızı Kontrol Edin” sayfasına yöneliyoruz.

  • Karşınıza Seri numarasını yazabileceğini ekran gelecek.
  • Almış olduğumu numarayı buraya yazarak ekrandaki güvenlik kodunu da giderek Tamam butonuna basıyoruz.
  • Sorgulama sonrası gelen ekranda cihazın satın alındığı tarih, garantisi süresi ve beraberinde farklı birçok bilgiye erişim saplayabilirsiniz.

Samsung IMEI Garanti Sorgulama

Samsung cihazların IMEI garanti sorgulama işlemi çağrı merkezinden kolay bir şekilde yapılabilir. Öncelikle cihazının Ayarlar bölümüne oradan da Cihaz hakkında sekmesine girerek cihazınızın tam bilgisini alın. Peşinden öğreneceğiniz IMEI numarasıyla 444 77 11 çağrı merkezini arayın. Kuracağınız sesli iletişim sayesinde Samsung cihazın garantisinin ne kadar kaldığını öğrenebilirsiniz.

Huawei Cihazların IMEI Garantisini Sorgulama

Huawei cihazınızdan alacağınız IMEI numarasını consumer.huawei.com/tr/support/warranty-query/ adresinden garanti süresini öğrenebilirsiniz. Ayrıca Huawei garanti uzatma yazımızıda okuyabilirsiniz.

Xiaomi Cihazların IMEI Garantisini Sorgulama

Xiaomi cihazınızdan alacağınız IMEI numarasını mi.com/global/verify/#/en/tab/imei üzerinden garanti süresini öğrenebilirsiniz. Sorgulama sonucunda Xiaomi garantisi devam ediyorsa sorun yok demektir.

Telefon IMEI (Atma) Değiştirme Nasıl Yapılır?

Telefon IMEI atma yani değiştirme işlemi eskiden yalnızca ROOT’lu (Yazılımı kırılıp değiştirilmiş) cihazlar üzerinde yapılıyordu. Artık bu işlemlerin yapılabildiği bir takım harici uygulamalar var. En bilinir olanı da MTK Engineering Mode uygulamasıdır. MTK Engineering Mode ile telefon IMEI numarası değiştirme;

  • MTK Engineering Mode uygulamasını telefonunuza indirip kurun
  • Uygulamayı başlatın ve “MTK Setting” butonuna basın.
  • Bu alanda karşınıza çıkacak Telephony yazısının hemen alt kısmında bulunan “GPRS” seçeneğine gelin
  • Telefon ekranınıza IMEI numarası bölümü gelecek. Bu alan kendi IMEI numarası, bu numarayı silerek temin ettiğiniz güvenilir yeni IMEI numarasını girin
  • Write IMEI sekmesine tıklayın, karşınıza gelen yazıya OK deyin.
  • Son aşamada Alt kısımda Attached butonunu göreceksiniz. O butona da tıklıyoruz ve karşımıza gelecek mesaja yine OK diyoruz.
  • İşlem tamamlandı. Artık telefonunuzu yeniden başlatmanız gerekli. Yeni IMEI numaranız telefon uza konumlandırılmıştır. *#06# yazarak yapmış olduğunuz işlemin doğruluğunu teyit edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu